Tips voor de tuininrichting in kleine tuinen

Je tuin is een omgeving van plezier, ontspanning en rust en in de zomer zal je er veel tijd doorbrengen. Niet iedereen heeft echter een twee hectare tuin tot zijn beschikking. Maar maak je geen zorgen, ook in de kleinere tuinen kan je optimaal genieten van je vrije tijd. Kleine tuinen hebben slechts een slimme inrichting nodig. Wij hebben een paar goede tips op een rij gezet om dit gemakkelijk zelf te kunnen doen: 

Creëer ruimtelijkheid

Om te beginnen wil je je tuin ruimer laten lijken. Er zijn een paar simpele tactieken om dit te kunnen creëren. Zo kan je bijvoorbeeld een slingerpad aanleggen in plaats van een recht pad. Hierdoor ziet je tuin er meteen wat speelser uit. Ook kan je een terras aanleggen met lange planken. Daarbij kan een ophoging toevoegen in de vorm van een trap of afstapje. ten derde is het handig om gebruik te maken van afscheidingen. Daarbij kan je denken aan een heg met een klimplant er in. 

Zorg voor symmetrie en balans

In je tuin is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen karakter en symmetrie. Dit kan zorgen voor een rustige uitstraling. Zo is het belangrijk om een goede balans aan te brengen tussen bloemen, planten, gras, bestrating en het zitgedeelte. Je kan de symmetrie aanbrengen in de tuin door middel van heggen en beplanting aan beide kanten. Ook kan je verticaal werken door planten naast je schutting te zetten. Dit staat bijvoorbeeld erg mooi naast een composieten schutting waardoor je ook meer plek vrij op de grond vrij houdt. 

Speel met hoogte

In een kleine tuin is het verstandig om de hoogte in te werken. Hierdoor lijkt je smalle tuin namelijk breder. Je kan de hoogtes op verschillende manieren in je tuin verwerken. Zo kan je hoge planten plaatsen in je tuin. Je kan hiervoor hangplanten aanschaffen of kleine boompjes planten. Ook kan je een hoger terras aan te leggen met bijvoorbeeld houten tuintegels. Zo krijg je een natuurlijk en diep effect in je tuin.