De hanglamp in de spotlight

De hanglamp heeft een slechte naam gekregen! Dat komt vooral omdat we er niet echt creatief mee omgaan, we hangen hem boven de eettafel en daarmee is de kous af. Maar wordt het niet eens tijd voor wat anders?

De hanglamp heeft een paar bijzondere eigenschappen die we nogal eens vergeten. Een moderne hanglamp is in hoogte verstelbaar en kan daarmee hoekjes en oppervlaktes verlichten die u gewoonlijk ongebruikt laat. U kijkt graag uit het raam, ook en vooral als het in de winter koud is en u gedwongen bent lange tijd in huis te blijven.

Leunstoel en hanglamp, de ideale combinatie.

Zet dan eens een echt makkelijke stoel in die hoek bij het raam, en ja, hoor, hang daar een mooie, niet al te grote hanglamp boven. Zorg er voor dat er een energiebesparende lamp in komt te zitten die als het ware helemaal in de kap verdwijnt, die dus kleiner is dan de kap.

Die hanglamp, u moet er misschien even speciaal naar zoeken, moet van heel hoog naar heel laag verstelbaar zijn. Als u gewoon bij het raam zit om eens rustig te zitten en te kijken naar de spelende kinderen buiten kan de lamp helemaal ophoog, bijna tegen het plafond.

Maar uw handwerkje kunt u op hetzelfde plekje doen, met de lamp veel lager, zodat het licht echt op uw handen schijnt. De eenvoudige hanglamp heeft opeens twee heel duidelijk verschillende functies. Dezelfde lamp kan ook dienen als leeslamp of, met een leesplankje gemonteerd op uw makkelijke stoel, zelfs als werkplek in huis.

En boven de eettafel?

Een hanglamp boven de eettafel is ook een goed idee, toch wel. Alleen moet u zich bewust zijn van het grootste nadeel van de hanglamp, als de tafel weggehaald wordt, hangt de lamp er nog steeds.
Ook hier geldt weer, zoek naar een aangepaste hanglamp speciaal voor het plekje. Heeft de eettafel een echte, vaste plek, of hebt u een bar tussen salon en keuken, hang de lamp dan gerust wat lager. Hij mag dan ook al een wat grotere kap hebben.

Staat de eettafel min of meer los in de ruimte, houdt daar dan ook weer rekening mee bij het uitzoeken van de hanglamp, en van de kap.

Bekijk een groot assortiment aan hanglampen of Directlampen.nl!