Zo herkent u een houtworm in een houten constructie

Zit er een worm vast in een houtconstructie? De kans is relatief groot, dat het hier om een houtworm gaat. Een houtworm is niets meer dan de larve van een tor of kever. Wanneer u de houtworm zou laten zitten, is de kans op een ernstige schade aan uw houten constructie groot. De houtworm gebruikt het hout om zichzelf te voeden. Dit doet het beestje door een gang te graven door houten balken, houten tuinmeubelen en bijvoorbeeld de ombouw van een border. In het ergste geval moet de volledige houten constructie vervangen worden om het instorten hiervan te voorkomen. In dit artikel vertellen we u meer over de mogelijkheden om een houtworm te herkennen. 

De houtworm zelf herkennen bij houten voorwerpen 

Een houtworm heeft een lichaam die vaak niet groter is dan een of twee centimeter. Het beestje heeft een lichte, vaak witte kleur. In sommige gevallen heeft het wit een lichte gele tint. Houd er rekening mee dat een houtworm zich maar zelden laat zien. Deze zit vaak diep in een houten constructie verstopt. Verstandiger is het daarom om te zoeken naar torren en kevers. Wanneer torren en kevers in uw tuin lopen, kan dit een eerste signaal zijn dat er mogelijk ook houtworm actief is. Controleer houten constructies op kleine gaatjes. Deze gaatjes zijn vaak de openingen van het gangenstelsel, die door een houtworm is aangelegd. 

Preventieve maatregelen tegen houtworm 

Er zijn verschillende preventieve maatregelen te nemen tegen de houtworm. Laat houten constructies bijvoorbeeld altijd insmeren met beits. Torren en kevers hebben een hekel aan dit middel, waardoor zij hun larven veel minder snel op het hout achter zullen laten. Heeft u momenteel al te maken met houtworm? Laat u in dat geval helpen door een professional. Onder meer hitte kan helpen bij de bestrijding van houtworm.