Wat gebeurt er bij de inademing van glaswol?

glaswol ingeademd

Vezels van glaswol zijn cilindrische enkele vezels die kunnen breken wanneer deze beschadigen. Bij de inademing van glasvezels komen de vezels terecht in de kleine luchtzakjes van de longen. Deze sluiten echter niet en houden de vezels niet vast. Heeft u glaswol ingeademd? U zult dan gaan hoesten en de vezels worden snel uit de longen verdreven. De vrijgekomen vezels van glaswol kunnen echter wel de ogen, huid en de luchtwegen irriteren. De deeltjes kunnen tegen de huid schrapen en dermatitis veroorzaken. Werken met glasvezel hoeft echter geen gevaar te zijn wanneer u juist bent opgeleid en goede bescherming gebruikt.

glaswol ingeademd

Het gevaar van chemicaliën

Heeft u glaswol ingeademd, dan zullen de vezels van glaswol zelf irritaties veroorzaken. Maar de chemicaliën die gebruikt worden bij de fabricage en oplegging van glaswol zijn een stuk gevaarlijker. De meest voorkomende chemicaliën in dit proces zijn methylethylketonperoxides, welke helpen bij het katalyseren van ruwe hars. Kobaltverbindingen in deze peroxides versnellen het proces en kunnen allergische reacties en astma-achtige aandoeningen veroorzaken.

Bij het schoonmaken van gereedschap wordt vaak gebruik gemaakt van aceton, wat een depressivum is voor het centrale zenuwstelsel.

Bescherming tegen glasvezels en bijkomende chemicaliën

Om de huid te beschermen tegen dermatitis, draagt u shirts met lange mouwen en lange broeken zodat de vezels niet op de huid terechtkomen. Daarbij draagt u elke dag schone kleding.

Bescherm handen en ogen door handschoenen en oogbescherming te gebruiken wanneer u aan het werkt gaat. Was na het werk goed de handen met water en zeep om eventuele vezels weg te wassen.

Irritatie en aandoeningen van de longen kunnen voorkomen worden door correct gebruik van ademhalingsapparatuur en goede ventilatie van de ruimte waar u in werkt. Ventilatie is niet alleen belangrijk om uw longen te beschermen: wees u er van bewust dat chemicaliën ontvlambaar of explosief kunnen zijn, zelfs bij kamertemperatuur. Zorg er daarom ook voor dat u altijd volgens de instructies werkt om alle gevaren op brand en explosie te voorkomen.