Wat gaat een verkoopmakelaar kosten?

Voordat jij besluit je huis te verkopen, wil je natuurlijk eerst weten wat een verkoopmakelaar kosten gaat. Het kostenplaatje is immers een van de zaken die een rol kan spelen bij het besluiten om wel of niet over te gaan tot verkoop. Het is echter niet zo gemakkelijk om de verkoopmakelaar kosten te achterhalen en te vergelijken. Dat is jammer, want er kunnen grote verschillen bestaan tussen de diverse makelaarskantoren bij jou in de buurt. Hoe pak je dit nu aan? Het is aan te raden om naar makelaarkosten.nl te gaan. Hier vind je niet alleen veel informatie over waar je op moet letten, je kunt via hen ook gemakkelijk de kostenplaatjes met elkaar vergelijken!

Verkoopmakelaar kosten vergelijken

We noemden net al even dat het best lastig is om een goede vergelijking te maken van verkoopmakelaar kosten. Hoe kan dit nu? Dat heeft te maken met verschillende zaken:

  • er wordt vaak gewerkt met een percentage van de verkoopprijs
  • er zit verschil in welke diensten inclusief zijn
  • sommige makelaars geven bedragen exclusief btw door, andere inclusief btw

Het is dus even goed opletten voordat je een keus maakt op basis van het kostenplaatje. Zoals gezegd wordt er vaak gewerkt met een percentage van de verkoopprijs, de zogenaamde courtage. Dit lijkt duidelijk, maar het betekent ook dat de verkoopmakelaar kosten niet vooraf exact vaststaan. Schat de makelaar de verkoopwaarde lager in dan anderen, dan lijken zijn kosten heel erg mee te vallen. Let bij de courtage dus niet op het bedrag dat vermeld wordt, maar op de hoogte van het percentage. Kijk daarnaast ook altijd goed of de vermelde bedragen inclusief of exclusief btw zijn. Aangezien het hoge btw-tarief gehanteerd wordt, kan dit echt een enorm verschil maken in het eindbedrag! Zo kunnen verkoopmakelaar kosten uiteindelijk heel anders zijn dan je op het eerste gezicht denkt.

Wat zit inbegrepen?

Daarnaast is het ook belangrijk om goed te kijken welke kosten allemaal inbegrepen zitten bij het genoemde bedrag. Soms zijn de verkoopmakelaar kosten inclusief alle diensten die er bij kunnen komen, zij leveren dan dus echt een totaalpakket. Zaken als opstartkosten, het maken van foto’s, het plaatsen en verlengen van advertenties zitten dan allemaal bij dit bedrag in. Andere makelaars werken juist weer niet met een totaalpakket, zij bieden een basispakket met aanvullende diensten waar je apart voor moet betalen. Wil jij zelf bepaalde zaken uitvoeren, zoals het maken van foto’s of het houden van bezichtigingen, dan kun je op deze manier vaak geld besparen. Maar kijk dus altijd goed welke dienst bij de verkoopmakelaar kosten inbegrepen zijn, zodat je niet voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan. Hoe kun je nu de kostenplaatjes van diverse makelaarskantoren bij jou uit de buurt vergelijken? Het handigst is het om daarvoor naar makelaarkosten.nl te gaan. Je kunt daar een aantal gegevens doorgeven, bijvoorbeeld jouw adres en wat je verwacht van een makelaar, en zei vragen op basis daarvan offertes op bij verschillende kantoren bij jou in de buurt. Zo weet je niet alleen welke makelaars in aanmerking komen, maar kun je ook eenvoudig de verschillende verkoopmakelaar kosten vergelijken!

Lees meer…