Waar rekening mee houden bij een Hedera kopen?

Voor heel wat planten geldt dat ze een behoorlijk onderhoud vereisen. Dit zorgt er voor dat ze voor met name mensen met een drukke job niet zo interessant zijn. Gelukkig bestaan er ook planten die veel onderhoud nodig hebben. Het gaat hierbij dan onder meer om de zogenaamde Hedera. Een Hedera kopen betekent in de praktijk dan ook dat je kiest voor een plant waar je weinig omkijken naar hebt, maar die toch bijzonder aantrekkelijk oogt. Het enige waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een Hedera is dat je ze op een plaats in de (half)schaduw neerzet en dat je de grond lichtvochtig houdt. Doe je dat? Dan zal je kunnen vaststellen dat je echt langdurig genot zal ondervinden van deze geweldig fijne plant.

  1. Hoeveel water heeft de hedera nodig? 

In de inleiding van deze pagina hebben we reeds aangegeven dat je er voor moet zorgen dat de grond van de Hedera altijd lichtvochtig blijft. Het is wat dit betreft belangrijk om er rekening mee te houden dat je moet proberen voorkomen dat er zich een laag met water vormt aan de onderkant van de plantenpot. Dit is niet in het minst belangrijk omdat dit er voor kan zorgen dat er op een zeker ogenblik sprake kan zijn van wortelrot. Dit als gevolg van het feit dat de wortels dichtslaan op het ogenblik dat ze teveel water krijgen. Let op, wortelrot is een aandoening die pas zichtbaar wordt na een lange tijd. In heel veel gevallen is de plant dan ten dode opgeschreven. 

  1. Het verpotten van de Hedera 

Bij een Hedera kopen is één van de eerste zaken die je in principe moet doen deze verpotten. Doe je dat niet meteen? Dan wordt het aangeraden om het verpotten in het voorjaar te doen. In het voorjaar bevindt de Hedera zich namelijk in de groeifase. Dit zorgt er voor dat eventuele beschadigingen die tijdens het verpotten optreden aan de wortels zich eenvoudiger kunnen herstellen. Bovendien wordt het voor wat de Hedera betreft aangeraden om ze twee keer in het jaar te verpotten. Dit zorgt er voor dat de plant gezond blijft en ze zonder probleem kan blijven groeien. Voor wat de sierpot betreft is het in principe ideaal wanneer deze (ongeveer) 15 procent groter is dan de Hedera die er in wordt geplant. 

  1. Moet je een Hedera snoeien of niet?

Een belangrijke vraag die heel wat mensen die een Hedera kopen zich stellen is of deze plant moet worden gesnoeid of niet. Dat is niet het geval. Dit is meteen ook één van de redenen waarom een Hedera er om bekend staat zo onderhoudsvriendelijk te zijn. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het aangeraden wordt om dode takken en verdorde bladeren te verwijderen. Dit niet in het minst omdat de Hedera alleen op deze wijze haar meest optimale sierwaarde weet te behouden. Het spreekt voor zich dat je er wel voor kan kiezen om de Hedera te snoeien wanneer je ze graag in een bepaald model wil houden. Echt een vereiste is dit evenwel niet. Het mag dus duidelijk zijn, een Hedera kopen brengt in de praktijk heel weinig extra onderhoud met zich mee. 
Is je interesse gewekt en wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.hederaschutting.nl.