Is een vergunningsvrije terrasoverkapping mogelijk?
In ons koude kikkerlandje hebben wij als Nederlanders vele maanden last van regen, lage temperaturen en harde wind. Maar als de zon eenmaal achter de wolken tevoorschijn komt, moet daar ook optimaal van genoten worden! Een overkapping in de tuin is daarom geen overbodige luxe. Buiten genieten van de warmte terwijl het regent wordt zo ook mogelijk. Naast de bouw van een overkapping, gaat er ook juridisch onderzoek aan vooraf. Want is er een vergunning voor overkapping nodig?
Vergunningsvrij je terrasoverkapping realiseren
In Nederland is het in de meeste gevallen mogelijk om vergunningsvrij een terrasoverkapping te bouwen. Dit geldt zowel voor koop- als huurwoningen. Indien je voor de zekerheid wil controleren of je later geen problemen met de gemeente krijgt, kan je het bouwbesluit inzien. Hierin staan alle spelregels die voorkomen dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan. Indien je al bent begonnen met de bouw en er toch een vergunning nodig blijkt te zijn, dan zal je verplicht alle werkzaamheden moeten stilleggen. Tot de benodigde vergunning in orde is kun je geen werkzaamheden verrichten. Door het niet nakomen van de wettelijke verplichting zal de gemeente je ook beboeten. Indien de gemeente na de aanvraag alsnog geen vergunning voor de overkapping verleend, zal je alle reeds gebouwde delen moeten afbreken.
Waar rekening mee te houden bij een terrasvergunning
Er zijn gevallen waarbij een terrasoverkapping een vergunning nodig heeft of er een meldingsplicht geldt. Voorheen zag de gemeente de terrasvergunning als een aanbouw van de woning. Toen werd de vergunning verleend onder de noemer ‘bouwvergunning’. Tegenwoordig wordt dit een omgevingsvergunning genoemd. Indien het oppervlak meer dan 30 vierkante meter betreft of 50% van het tuinoppervlakte inneemt is er een vergunning nodig. Ook indien de terrasoverkapping als hoofdwoningen gebruikt wordt is er een vergunning nodig. Het is ook goed om rekening te houden met de locatie en hoogte van de terrasoverkapping. Indien de terrasoverkapping vanaf de straat zichtbaar is, informeer dan bij de gemeente. Ook wordt het niet aangeraden om een overkapping te nemen die hoger is dan drie meter. Dit omdat de meeste vergunningen drie meter als maximale hoogte toestaan.