Alleen maar voordelen aan kunstgras!

29Ook iemand met groene vingers kan weleens misgrijpen – zo is mij pijnlijk duidelijk geworden. Want al vind ik het heerlijk om te tuinieren en om eindeloos moeite, tijd en energie te stoppen in het laten ontstaan van nieuw leven in de tuin, sommige dingen zijn toch écht te frustrerend. Voordat ik kunstgras in mijn tuin ’toeliet’ – want geloof me, het is echt wel een grens geweest voor mij om overheen te komen – was er een gedeelte in mijn tuin waar maar niks wilde groeien.

6

De keuze: groene vingers of een groen gazon?

Ondanks mijn eindeloze pogingen er dingen te laten groeien lukte het gewoon niet met dat stuk grond. Bloemen, plantjes, groenten, noem het maar op – niks deed het daar. Toen duidelijk werd dat zelfs grás er niet groeide, heb ik korte metten gemaakt met mijn pogingen en gaf ik het op. Ik liet me echter niet gewonnen want vond het zo zonde dat de rest van de tuin er zo florerend bijlag terwijl dit stukje almaar een grote modderpoel werd. Dat moest anders, besloot ik – maar hoe anders wist ik nog niet. Toevallig kwam ik met iemand in gesprek die vertelde over zijn totale gebrek aan groene vingers – hij noemde ze zelfs wit, omdat ze in al hun maagdelijkheid nog nooit een schop of tuinschaar hadden aangeraakt – en deze man noemde het kunstgras dat hij in de achtertuin had liggen, en somde alle voordelen op. Gaandeweg het gesprek raakte ik overtuigd mijn eigen groene vingers te laten rusten en in plaats daarvan voor een groen gazon te gaan. Ik ben nu ook zeer te spreken over het kunstgras dat hier ligt, want het is het hele jaar door van het mooiste groen, en dat zonder er maar énig onderhoud aan te hebben. Dat compenseert dan weer mooi voor al die verloren moeite van de jaren ervoor!

29